Лицензионната комисия на БФС ще разгледа днес документите на отборите, заявили готовност за участие в евротурнирите. След преценка кои тимове отговарят на условията и изискванията за игра на европейската сцена, футболният съюз ще уведоми УЕФА какво е решението му в края на месеца. Нататък европейската централа ще отсъди генерално кой от родните клубове да получи зелена светлина за евромачове.
Дали „Дунав“, пети във временното класиране на точка от четвъртия „Черно море“, има внесена заявка? С този въпрос се обърнахме към изпълнителния директор на клуба Ивайло Петков.
„Да, внесохме такава заявка, тъй като тя важи като условие за всички отбори от първата шестица. Има и заявки от тимове във втората осмица, които също се надяват да стигнат до бараж за една от квотите в Лига Европа“, обясни Петков пред „Утро“.
По начало е ясно, че България ще играе с един отбор в предварителните групи на Шампионската лига и това ще е „Лудогорец“. Другите три квоти са за Лига Европа. Вторият и третият в класирането - за момента ЦСКА и „Левски“, влизат директно в турнира. За незаетото място четвъртият в крайното класиране на първата шестица ще играе бараж с първия тим от втората осмица.
Никак обаче не е изяснено какво ще стане, ако „Лудогорец“ не спечели купата на България. Дали тогава другият финалист и евентуален носител на трофея - „Ботев“ /Пд/, ще получи едната квота и дали баражът въобще ще остане като опция. 
Картинката става съвсем мътна и покрай намеците, че ЦСКА може и да не получи лиценз за Европа предвид факта, че този клуб бе създаден на практика от обединение между „Литекс“ и „Чавдар“ /Етрополе/. Според някои капацитети отборът не отговаря на точка в наредбата на УЕФА, според която подобен тим трябва да има зад гърба си поне 3 сезона в елитната дивизия на съответната държава.