В нормален работен ритъм и без напрежение премина последният ден за подаване на годишните данъчни декларации в Русе, съобщиха от регионалния офис на приходната агенция. В салона за изчакване на клиенти и пред банковото гише не е имало струпвания на граждани.
До края на деня на 2 май приходните служители са обслужили общо 492 клиенти, като значителна част от тях са ползвали и услуги, свързани с уточняване на здравноосигурителния им статус, различни удостоверения и регистрации. В салоните за прием на данъчни декларации са били разкрити допълнителни работни места и създадена добра организация за максимално бързо обработване на документите. До 1730 часа на гишетата в офиса са били приети 315 декларации. Любопитно е, че последните трима клиенти са подали декларации с искания за възстановяване на надвнесен данък, но са чакали да се възползват от това чак в последния час на данъчната кампания. По интернет са били изпратени в последното денонощия 101 бр. декларации и още 195 бр. са приети с входящ номер от „Български пощи“.
Миналогодишната кампания също приключи без големи опашки в последния ден и в рамките на работното време от 9 до 17,30 часа. Основната причина е, че русенци все повече предпочитат предимствата от използването на електронните услуги на НАП с персонален идентификационен код /ПИК/ и електронен подпис и вече над 40% от гражданите се възползват от тях. В следващите дни се очаква в офиса на НАП в Русе да пристигнат още декларации, изпратени по пощата. През 2016 г. приетите годишни декларации за доходи на физически лица са били 18 783.