Румънският гражданин Кристиан Мариус Фламен Зеану ще бъде екстрадиран в САЩ, реши вчера Русенският окръжен съд. Той е поискан от прокуратурата на задокеанската страна заради участие в международна мрежа за измами по електронен път и в схема за пране на пари. 
Българският закон му дава право да се бори да не бъде пратен в САЩ или да избере т.нар. незабавна екстрадиция, което той направи, въпреки опитите на адвоката му да го спаси от полет зад океана. Мотивите на защитата бяха, че престъплението не е извършено на американска територия, което обаче беше контрирано от прокурора, че е станало почти изцяло на електронната структура на Съединените щати. Според адвоката за такова престъпление там Кристиан Зеану може да получи до 20 години затвор, докато в България минималното наказание е 1 година зад решетките, като дори може да е и по-малко, ако дело по такова обвинение се гледа по съкратената процедура.
Съдът все пак реши да уважи желанието на 32-годишния висшист - компютърен специалист, и да го прати в САЩ. Младият мъж обаче се възползва от законовата възможност зад океана да бъде съден само по обвиненията, заявени в молбата за екстрадиция и за нищо друго.