Приглушената светлина в интериора създава условия, почивката Ви да протече в интимна и приятна обстановка. Освен това тя Ви предоставя възможността  да останете насаме с мислите и мечтите си. Тези ефекти лесно се постигат с помощта на локално осветление от аплици и настолни лампи. Има обаче и един трети вид осветителни тела, чрез които можете също да се насладите на романтична атмосфера във Вашия апартамент в Русе. Това са лампионите. Те имат доста предимства, които ще разгледаме тук.

Първо ще отбележим, че традиционният лампион представлява лампа с абажур от плат или друга материя, на висока стойка. Абажурът на лампиона може да има различна форма и от нея зависи големината на осветяваното пространство, както и посоката на светлината. Класическите варианти са с формата на трапец и са подходящи за осветяване на неголеми пространства. По този начин с тях се постига едно своеобразно зониране, чрез което можете да си обособите кътче за четене или за почивка. Дизайнерите често използват този похват за да променят визуално пространството. По-ниските лампиони правят стаята да изглежда по-висока и обратно, по-високите визуално я снишават.

ПРЕДИМСТВА. За разлика от аплиците, този вид осветителни тела не се нуждаят от монтиране и това е едно доста голямо предимство, когато не искаме да нарушаваме целостта на стените. Освен това, лампионите са мобилни и могат да бъдат премествани навсякъде из стаите. Друго предимство е, че за разлика от настолните лампи, на лампиона не му е нужна специална мебел, върху която да стои.

НЕДОСТАТЪЦИ. Тук можем да споменем, че някои модели са по-нестабилни, особено ако са много високи и лесно могат да бъдат съборени. Трябва да отбележим и, че ако абажурът е от плат, с времето той ще се замърси, а почистването му е трудно. Това, разбира се не важи за моделите от метал, пластмаса, стъкло или друг материал, който можете да забърсвате от праха.

КАК ДА ГО ИЗБЕРЕМ. Когато избирате лампион, трябва да съобразите дизайна му със стила на жилището. Например, ако живеете в хай-тек обзаведен дом, лампионът трябва да бъде с футуристична форма и оригинално извита стойка. Предпочитаните материали в този случай трябва да бъдат метал, прозрачна пластмаса и стъкло. При стил минимализъм се избира контрастен вариант, който рязко да се отличава от обстановката в стаята. За романтичен и класически интериор се предлагат лампиони с копринени абажури на различни щампи и допълнени с нежни ресни и дантели.

Ако искате да си създадете кътче за четене, бихте могли да потърсите лампион, който е в съчетание с малка масичка. Този вариант е много удобен и вече няма да Ви се налага да се чудите къде да оставите книгата си или чашката с кафе.

Има и лампиони, на които може да се променя височината на крачето, според нуждите. Те са много подходящи за детски и младежки стаи, когато се налага да се осветява бюрото или мястото за игра.

Изобщо, там където в дома си се нуждаете от зониране на обстановката или искате да придадете определено звучене на интериора си, бихте могли да го направите с помощта на красивите и елегантни лампиони.