Легендарната американска рок група „Игълс” (Eagles) даде под съд мексикански хотел с името „Калифорния”. Според музикантите малкият хотел с 11 стаи в мексиканския град Баха Калифорния Сур неоснователно се представя за хотела от знаменития хит на групата от албума със същото име от 1976 година.

Мексиканският хотел, открит през 1950 година, се е наричал така отначало, но след това сменя много имена и собственици и през 2001 година се нарича „Тодос сантос”. Последните собственици – канадската двойка Деби и Джон Стюарт поставят отново табелата „Калифорния” и започнали активно да популяризират хотела си във връзка с общоизвестния музикален хит.

При това музикантите от „Игълс” винаги са разказвали, че „Хотел „Калифорния” е написана не за конкретно място а за Америка като цяло.

Искът е подаден в понеделник в съд в американския щат Калифорния, съобщи ТАСС. Групата иска спиране на нарушаването на авторските ѝ права и компенсация на нанесените щети.

Името Калифорния получава северозападната част на испанските владения в Америка. След войната на САЩ с Мексико през 1847 г. част от нея е завладяна от САЩ. Мексиканската част се нарича Баха (долна) Калифорния, и по-късно се дели на Баха Калифорния и Баха Калифорния Сур (Южна Долна Калифорния).

Американският дял става най-големият американски щат под името Калифорния през 1850 г.