Русе отново ще чете текстове на съвременни европейски писатели в Нощта на литературата, към която България се присъединява вече за шеста година. Нощта на литературата ще бъде на 10 май и от 18 до 22 ч в 12 града у нас, сред които Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Пловдив, София и други на публични места ще се четат стихове и белетристични откъси от книги. 
Четенето ще бъде на четири места. Библиотека „Любен Каравелов“ отново ще чете в металната беседка в градинката пред сградата, като там ще звучат откъси от „Прошепната книга“ на Варужан Возганян - румънски арменец, издадена от русенското издателство „Авангард Принт“.
На Флотската кула, която напоследък също се превърна в традиционно място за споделяне на написани текстове, ще се чете от новия роман „Неща, които падат от небето“ на финландската авторка Селя Ахава. 
Пиесата „Метрополис“ в превод на Владко Мурдаров на австрийския писател Францобел ще звучи в Австрийската библиотека „Елиас Канети“. Авторът е австрийският писател Францобел (истинското му име е Франц Щефан Грибл), който има издадени много театрални пиеси, стихове и проза. 
„Четири пъти север“ - това е общото заглавие на четенето на поезия от Великобритания, което ще протече край Вазата в Парка на младежта. Там в акцията се включва читалище „Христо Ботев“, ще звучат стихове на Линда Франс, Марк Робинсън, Анди Крофорд и У.Н.Хърбърт от Шотландия.