Грамадна дупка зее в двора на най-старото русенско училище „Отец Паисий“. След дъждовете миналата седмица дълбокият трап е пълен с вода и колкото и да напича в последните дни горещото слънце, водата си остава. А с нея и опасността, която дебне децата в училището, които въпреки всички мерки, взети от ръководството на училището /а може точно поради това?/, все хвърлят по някой и друг поглед към локвата-изкушение. 
Оградили сме с ленти проблемното място, на практика сме затворили двора и децата сутрин влизат за занятия от централния вход, обясни директорката на „Отец Паисий“ Биляна Алексиева. Проблемът с това пропадане в двора е от години, разказаха директорката и нейни колеги. Те припомнят, че преди около пет години от общината са правили спешен ремонт, като дупката, образувала се от слягане на земните пластове, е била запълнена и отгоре е положен асфалт. Но ето че пропадането отново се отваря, тревожи се директорката.
Възпитаници на нашето училище, които сега са на по 80-90 години, са ни разказвали, че отдолу, под двора, са минавали тунели, те като деца са се гонели в тях, казва директорката. И тези спомени на белокоси някогашни ученици съвпадат с легендите за тайните ходове под повърхността на земята, които според запознати с темата, са отвеждали до брега на Дунав.  
Писали сме много докладни до общината, оттам винаги сме срещали разбиране и подкрепа, обясни Алексиева. И добави, че училището е включено в мащабния общински проект за цялостен ремонт заедно с други русенски образователни учреждения. Програмата за тези ремонти е със срок от 2014 до 2020 година, предполагам, че скоро ще започне ремонтът, и тогава ще се вземат специални мерки и за коварната дупка в двора. Вярвам, че общината и сега ще вземе мерки, добавя Биляна Алексиева. И лаконично съобщава, че училищното ръководство обмисля и други мерки преди да е ударил часът на мащабния ремонт. Водим разговори с потенциален дарител да помогне да решим този драматичен проблем, каза директорката, като увери, че в момента, когато има яснота по този вариант, ще разкаже повече за него. 
Дотогава всички учители с четири очи гледат децата да не излизат на двора, за да не стане беля. Всяко излизане навън, и в междучасията, и в часовете, става задължително с учител, уточнява Алексиева. И не крие притеснението си от това, че в почивните дни и надвечер, когато училището е затворено, деца от квартала безпрепятствено влизат в двора да играят. Добре е родителите също да пазят децата си, апелира директорката.