Празнично шествие събра по традиция привържениците на социалистическата идея на международния Ден на труда 1 май, възникнал като ден на работническата солидарност през 1886 не другаде, а в Съединените щати.
Русенските социалисти потеглиха от новия паметник на загиналите във войните, открит преди година пред сградата на бившите казарми на Пети пехотен полк. Колоната бе водена от общинския духов оркестър, нает за случая от БСП. Макар и не най-отпред, а по-навътре в редиците бяха и тримата нови русенски народни представители от БСП - Крум Зарков, Пенчо Милков и Георги Стоилов. Още по-навътре, към по-задните редици вървяха областният лидер на БСП Божидар Йотов и ексдепутатът Добрин Данев. 
Пред Съдебната палата депутатът и член на националното ръководство на партията Крум Зарков произнесе кратко поздравително слово. Духовият оркестър изсвири някогашния комунистически трудов химн „Дружна песен днес да екне“, с текст на Георги Кирков и музика на Георги Горанов, който, впрочем, е автор на музиката и на една от най-хубавите български песни „Хубава си, моя горо“.