Газова експлозия и последвал силен пожар хвърлиха в ужас цял жилищен вход в девететажния блок „Съединение“ на улица „Цар Асен“ в центъра на Русе. Експлозията проехтя около 8.45 часа вчера на третия етаж във вход №7. Ударната вълна изби дограмата на третия и четвъртия етаж, лумналият огън погълна мебелите в жилището на третия етаж, а следите от гъстите облаци задушлив черен дим останаха по фасадата до последния девети етаж. Черните облаци изпълниха и стълбището и направиха излизането навън невъзможно. Има поражения по дограми, стъкла и климатици на семейства от входа.  Причината за инцидента е изтичане на газ от котлона за туристическа бутилка, който в разрез не само с всички правила за безопасност, а и със здравия разум е сложен върху стандартна битова бутилка. Малкият котлонът обаче не пасва добре на голямата бутилка и изтичането на газ е неизбежно. Така натрупалият се пропан-бутан се превръща в бомба, която се нуждае само от една искра.
Пострадали при адския взрив няма. Десет жени са леко обгазени и бяха изведени от полицаи, които ги предадоха за оказване на помощ на медиците от пристигналите три линейки. Собственикът на взривения апартамент, Огнян Малчев бе обстойно прегледан на място заради големия стрес, но не се наложи откарването му в болница. 65-годишният дели жилището със сина си, с когото непрекъснато се карали, затова някои от съседите дори допуснаха, че взривът не е случаен.
Върху дюзата за газ бе поставен газов котлон за туристическа газова бутилка с алуминиев цокъл в долния край. Връзката обаче е била хлабава и се образувал теч на пропан-бутан, който е предизвикал газова експлозия с пожар, чийто пламъци са подпалили мебелите, а след това е гръмнала и самата бутилка, обясни пред „Утро“ живеещ в поразения вход специалист по газови уреди.
Чух гръм и като дойдох до входа, видях пожар, а след пет минути пристигнаха противопожарните автомобили. Огнеборците влязоха в апартамента и след още пет минути загасиха пламъците, каза Димитър Димитров, който има ателие в края на блока.
Аз живея на деветия етаж, не съм чул взрив, но около 9 часа апартаментът ми се напълни с пушек. Отворих врата към коридора и установих, че на метър от мен не се вижда нищо от гъстия отровен дим, който бе обхванал пространството. Тогава видях съседката, която идваше към мен с мокра кърпа на лицето и разбрах, какво се е случило, каза Вихрен Досев. 
Огнян и синът му постоянно пият, карат се и се бият и като се чу гръм, помислих, че двамата отново са влезли в схватка и нещо чупят в апартамента. В това време върху терасата ми започна да хвърчи огън и жилището ми се напълни с дим, разказа притеснена съседка от втория етаж. 
В сходна ситуация изпадна и блок „Лермонтов“ в първите дни на януари, но до взрив не се стигна, тъй като огнеборците успяха да изнесат две газови бутилки извън 15-етажната сграда. Три етажа над опожарения апартамент обаче се опушиха и собствениците започнаха непланирани ремонти.