Събитията в Република Македония будят загриженост, защото тя е наша близка и съседна държава. Европа е бъдещето на страните от Балканите. Това заяви външният министър Ради Найденов, коментирайки ситуацията в нашата югозападна съседка, предаде БГНЕС.

„Съдбата на македонския народ е в неговите ръце. Понякога пътят е труден, той е бил и в нашите държави. Винаги има предизвикателства. Необходим е диалог в защита на интересите на хората в духа на европейските решения при такива спорове“, заяви Ради Найденов, коментирайки пред БГНЕС последните събития в Скопие.

„Вътрешнополитическите процеси са следствие на воля, интереси, усилия на всеки един народ. Нямаме право да се намесваме във вътрешната политика, на която и да е държава“, каза той.

Той подчерта, че България има последователна позиция, която е стабилна и добра основа за развитие на отношенията със съседните държави, в това число и Република Македония.

Министър-председателят Огнян Герджиков също изрази загриженост. „Нещо подобно имаше и в нашата история на 10 януари 1997 г. пред парламента. Сега виждаме подобно нещо в Република Македония. Това не може да не ни безпокои. Не може да поощряваме тези действия, предизвикани от изравнените сили между управляващи и опозиция. Апелът ни е да се спазва правовия ред“, каза той.