С фолклорен концерт-спектакъл „Свята земя българска“ на Поли Паскова и ансамбъл „Чинари“, в който ще участва и любимецът на поколения българи Димитър Туджаров-Шкумбата празникът на Русе ще започне още от вечерта на 5 май. Началото ще е в 18 часа на площад „Свобода“, а русенци ще се насладят на изпълненията на народната певица, амблематичния ансамбъл и царя на хумора.
На 6 май денят традиционно ще започне с празнична света литургия от 9 часа в храм „Св.Георги“, а в 11 часа на площада пред общината ще се проведе празничен концерт с участието на изпълнители и състави от Общинския детски център за култура и изкуство. Час след това на площад „Батенберг“ ще бъде тържествената церемония по поднасянето на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Веднага след церемонията кметът Пламен Стоилов ще даде коктейл в Историческия музей за официални лица, представители на бизнеса и на институции. По същото време на площад „Света Троица“ ще има детска образователна обиколка на „Нешънъл джиографик“.  Празничната програма ще продължи в 16.30 часа на площад „Свобода“, когато деца от 6 детски градини ще рисуват Русе на общо пано от 70 метра. В 17 часа русенци ще могат да се насладят на концерт на „Биг Бенд Русе“ пред Доходното здание. Кулминацията в програмата е концерт с участието на Орлин Горанов, Кристина Димитрова и група „Айс крийм“ от 20.30 часа пред общината.
В неделния ден на стадион „Дунав“ ще се проведе международна киноложка изложба. Тя ще започне в 11 часа и ще протече в няколко етапа, като ще бъдат представени различни породи кучета, а записванията стават на имейл: [email protected] и на тел.: 0888358657. Събитието се организира от общината, Европейската федерация по кинология и Български киноложки съюз.