Софийският апелативен съд (САС) отмени разпореждането на Софийски градски съд (СГС), с което беше прекратено наказателното производство срещу Румяна Ченалова и връща делото за ново разглеждане от друг състав на съда, става ясно от съобщение на съда.

Магистратите отменят разпореждане от 3. 02. 2017 г. на съдията-докладчик при СГС като неправилно и незаконосъобразно. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

На 03.02.2017 съдия Вера Чочкова, председател на 18 състав на Софийски градски съд, прекрати наказателното производство срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова.

Мотивът на Софийски градски съд тогава бяха, че деянията, описани в обвинителния акт, не съставляват престъпление. Разпореждането й обаче подлежеше на обжалване и протест пред Апелативния съд в 15-дневен срок от съобщението до страните.

Още същият ден говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че прокуратурата ще депозира незабавно протест срещу решението за прекратяване на наказателното производство срещу скандалната Ченалова.

В последния месец на миналата година специализираното звено „Антикорупция” при Софийска градска прокуратура (СГП) предаде на съд Румяна Ченалова за престъпление по служба и за документно престъпление. Материалите от разследването представляват 18 тома, 12 класьора и една папка, като в хода на разследването са назначени компютърно-технически и фоноскопска експертиза и са разпитани 23 свидетели.