Делото, заведено от „Монтюпе“ срещу заповедта на РИОСВ за налагане на 500 000 лева глоба, вчера не можа да тръгне в Административния съд и бе отложено за 10 май. Причината - компанията се отказала от услугите на досегашните си адвокати и упълномощила във вторник нов - бившия русенски депутат и общински съветник Борислав Българинов. Той пък се разболял и вчера бе представен болничен лист за здравословните проблеми, които не му позволяват да се яви в съда. 
Това прадизвика коментара на юриста на РИОСВ, че досега от „Монтюпе“ в продължение на 1-2 години са ползвали едни и същи адвокати, а сега, точно ден преди делото, се отказват от тях и упълномощават нов, който при това се оказва болен. С тези аргументи той пожела да се даде ход на делото, но без успех. 
Огромната глоба бе наложена на фирмата за производство на автомобилни части на 29 септември миналата година заради безразборно изпускане на вредни газове при леене на алуминий през 108 люка в хале №3. 
Административният съд разглежда делото като касационна, т.е. последна инстанция и неговото решение ще е окончателно. 
Първо наказанието беше оспорено пред Районния съд, който го намали на 450 000 лева. Делото беше гледано в последните работни дни преди Коледа и премина в остри юридически схватки между адвокатите на двете страни. Решението излезе на 13 януари и недоволни от резултата, френските инвеститори сега правят нов опит за отмяна на наказанието.