България става все по-атрактивна дестинация за инвестиции въпреки продължаващите проблеми, за които инвеститорите алармират от години и които с години не се решават. Това заяви заместник-управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Кармен Щрук при представянето на резултатите от годишната анкета на камарата „Бизнес средата в България“. 2016 г. завършва с пореден рекорд за търговския стокообмен между България и Германия - 6,66 млрд. евро. Данните на БНБ сочат 124,2 млн. евро преки чуждестранни инвестиции от Германия за изминалата година.
Германо-българската индустриално-търговска камара провежда от 2005 г. година анкета за бизнес средата в България сред своите членове. На въпроса „Бихте ли инвестирали отново в България?“ 90% от анкетираните фирми отговарят положително. Близо 59% от участниците оценяват настоящата икономическата обстановка като задоволителна. Прогнозите на 62 на сто от запитаните е за подобряване на състоянието на предприятията им, като само 6% очакват влошаване. 48% планират да наемат нови служители, докато 7 на сто най-вероятно ще се разделят с част от персонала си.
Русенска област е сред любимите места на германските предприемачи заради удобния транспорт по река Дунав. Сред най-големите инвеститори в региона са „Кварцверке“ в „Каолин“, „Витте Аутомотив“, БТБ, „Щайнер Електроник“ и др.