Досегашният зоокът в лесопарка Липник трябва да бъде съхранен, тъй като привлича много хора, особено малките деца. Мястото, където е разположен в момента, не е подходящо, тъй като е ограничено, усойно и стръмно. Затова за построяването на зоокът с всички съвременни изисквания е избран нов по-равен и по-централен терен от 50 дка, който гарантира западно слънце и е по-удобен и по-достъпен. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на предварителния проект по плана за застрояване на лесопарка Липник, което се проведе във вторник вечер. На него ръководителят на екипа арх. Силвия Алексиева представи идеите и подробностите за бъдещата визия на Текето, което повече от 60 години е притегателно място за русенци и гостите на града. В срещата с граждани участваха зам.-кметът Димитър Наков и главният архитект Живка Бучуковска, а по традиция публичното обсъждане премина при доста вяло присъствие на русенци. 
Основната задача на проекта е благоустрояване на парка чрез цялостна реконструкция и осъвременяване и превръщането на това любимо за русенци място в атрактивна зона за отдих, спорт, туризъм и развлечение. Дейностите по по-доброто функциониране и поддръжката обхващат алейната мрежа, зелената система, паркообразуващите елементи и съоръжения и инфраструктурното осигуряване, обясни арх. Алексиева.
Идеята на плана е да се създадат условия за бърз и удобен достъп до вътрешността на лесопарка, като се предвижда изграждането на малки паркинги. Централната пешеходна зона ще бъде затворена за движение на автомобили, ще има много пешеходни алеи, както и велоалеи, като трасетата ще са около 5 км. Ще бъдат отредени и територии за екстремни велоспортове. Четирите малки мостчета, които съществуват, ще се запазят и реконструират, като ще бъде направен и нов мост, който да свързва двата бряга на малкото езеро.
Арх. Алексиева обясни, че езерото не попада в границите на проекта, но то остава главен акцент в разработката. Ще се заложи на спортовете кану-каяк и академично гребане, като ще има възможност и за терени за зимни спортове. Предвидени са зони за корабомоделизъм, спортен риболов, трасе за триатлон, стоянки за лодки, водни колела. Ще се изградят комбинирани спортни площадки, детски площадки и басейн, ако има инвестиционен интерес. 
Лесопаркът Липник има и културни традиции във времето и затова ще бъдат направени два амфитеатъра - за провеждане на тържества и концерти и за камерни изяви, както и горска класна стая за открити уроци. Ще има също информационен център, ще се изградят нови четири трафопоста, обществени тоалетни, а чешмичките ще се ремонтират. 
На мястото на заблатеното езеро пък ще има цветен акцент с атрактивни насаждения. Предвидени са кътове за отдих, беседки, кафенета. Ще бъде отредено място и за изграждането на параклис „Свети Илия“. За любителите на къмпингуването се очаква да бъде обособен специален терен, след като бъде приет новият общ устройствен план на общината.
Арх. Алексиева подчерта, че ще бъдат въведени правила и ограничения за имотите в Лесопарка, сред които височина на застрояване до 7,5 метра, огради до 90 см и строителство с естествени материали. 
Гражданите, които присъстваха на публичното обсъждане, имаха и конкретни предложения, сред които велоалеите да не се пресичат с пешеходния трафик, да се разширят определени пешеходни зони, да няма достъп на автомобили от петък до неделя и освен знаците да се поставят бариери. Да се направи приключенски парк, тренингов център бяха също част от предложените идеи. Кметът на Николово Марийка Генова пък отбеляза, че липсват хотелски места, като стана ясно, че на този етап проектът не предвижда терен за хотел. На последващ етап обаче е заложен парцел, на който да се изгради 4-звезден хотел с гледка към езерото, посочи арх. Алексиева.