„Майка ми ме направи учен, без някога да е имала това намерение. Всички други майки в Бруклин питаха децата си след училище:
- Ти научи ли нещо днес?
Но не и моята майка. Тя казваше:
- Изи, днес зададе ли добър въпрос?
Тази разлика - задаването на добри въпроси -  ме направи учен“.
Това е първото нещо, което ще прочетете в една малка, симпатична книжка със заглавие „Стъпки към моя успех“ и много важно пояснение: Дневник на добрите въпроси. А цитатът е отговорът на нобеловия лауреат за физика Изидор Раби на журналистически въпрос, зададен му след като му било връчено отличието. През 1944 г. американският физик получава престижната научна награда за откриването на ядрено-магнитния резонанс - най-доброто образно изследване в медицината.
Същата история съм я чувал и за Айнщайн, казва един от авторите на книжката психиатърът д-р Пламен Панайотов, управител на Центъра за консултиране и кратка терапия „Решения“-Русе. И продължава: Няма нужда от теория на конспирацията защо евреите успяват. Ако децата от малки са научени да задават добри въпроси, без значение е с какво се занимават - музика, спорт, политика, дали са писатели, художници или инженери, те са обречени на успех. Ако задаваш добри въпроси и даваш добри отговори, съответно действаш според тях, няма как да не успееш. И ние с Боян седнахме и направихме този Дневник на добрите въпроси.
Боян е психологът и психотерапевт Боян Страхилов, управител на софийския ПИК център за психологично консултиране, терапия и подкрепа. Двамата с д-р Панайотов имат богат професионален опит от работата си с хора с психични проблеми. Заедно с пациентите си те  разработват начини за преодоляване на трудностите, като ги питат и те отговарят. Докато забелязват, че понякога това не върши работа. „Може би защото нашите въпроси нямаха нищо общо с техните. Те имаха нужда от помощ и подкрепа, а не от въпросите ни. Постепенно започнахме да задаваме въпроси за техните собствени въпроси. И открихме, че има много повече смисъл и полза да помагаме на хората сами да си задават въпроси, защото всеки най-добре знае кой въпрос кога е добър за него или нея“, признават двамата в увода на „Стъпки към моя успех“.
А откровението на Изидор Раби им дава идеята да направят дневник, в който всеки може да си запише кога какъв въпрос е задал, какъв отговор е получил и какво е научил. В него те дават и своя дефиниция на добрия въпрос: има смисъл, важен и полезен е, зададен е навреме, изисква мислене и може да има няколко отговора, които водят до ново знание или разбиране, но и до нови въпроси. С една дума - въпроси и отговори извън шаблоните.
Дневникът е предназначен за ученици. Но когато авторите отиват в Министерство на образованието, за да го предложат, получават типичен чиновнически отговор: Ние не се занимаваме с помагала, а само с учебници. При това книжката е безплатна и се раздава на срещи в училищата. Английската гимназия в Русе е първата, в която д-р Панайотов е поканен и учениците са си взели от дневника. Предстоят му срещи и в други училища, има желание да го представя пред училищни директори, учители и психолози и няма да откаже нито една покана.
За децата може да е забавно, но е добре да се ангажират и родителите, и учителите. Абсолютно всеки човек може да има само полза, със сигурност няма да загуби, ако се научи да задава добри въпроси и превърне дневника в полезна за себе си книжка, казва д-р Панайотов. Следващата идея, която двамата с Боян Страхилов обмислят, е да направят мобилно приложение, което всеки ден да пита: Ти днес зададе ли добър въпрос? Като майката на нобелиста Изидор Раби.