Десет деца на възраст от 3 до 5 години от детската градина в Босилковци и две от гледачките им бяха приети по спешност вчера в русенската болница със съмнения за остро хранително отравяне. Първи сутринта пристигнаха седем малчугани с разстройство и повръщане, снощи на лечение постъпиха още три деца и две жени от градината, в която по списък се отглеждат близо 20 момчета и момичета, но се посещава редовно от 12-13.
Първите тестове говорят за хранително отравяне. Вчера на обяд в градината е сервирано пиле фрикасе, а малко по-късно са започнали оплакванията. Възможно е обаче те да са предизвикани от лоша хигиена или агресивен вирус, тъй като храната в градината се доставя от кухня в Бяла, която храни седем детски заведения с 240 питомци и никъде другаде няма оплаквания.
До изясняване на случая градината в Босилковци ще остане затворена. Според мен проблемът е в нея, а не в кухнята в Бяла, заяви кметът на общината Димитър Славов.
В русенската болница веднага е създаден екип от инфекционисти, които лекуват интензивно малките пациенти. Дошлите на лечение вчера сутринта до следобед бяха стабилизирани. По-тежко е състоянието на другите три, при които не е реагирано веднага, но инфекцията и при тях ще бъде овладяна, казват медиците. 
Днес Районният център по здравеопазване започва широка проверка, за да се установят причините за взрива от детски заболявяния в Босилковци. Резултатите от задължително съхраняваните проби от храната ще станат ясни в петък.