На 140-ата годишнина от началото на Руско--турската освободителна война, на истините и на отричането на нейната роля посвети своето встъпително обръщение проф.Иван Илчев вчера в библиотека „Любен Каравелов“. С това професорът откри международната научна конференция с тема „Свободата вчера, свободата днес, свободата утре - на върха на копието ли е?“. Университетски преподаватели, учени, изследователи, изкуствоведи разгледаха от различни аспекти темата за свободата, която може да се приравни към вечните предмети на дискусии и философски търсения. Истини и илюзии, интерпретации в литературата, изкуството, правото, политиката представиха в своите доклади и научни съобщения участниците. 
Конференцията започна с приветствие от директорката на библиотеката Теодора Евтимова и с видеообръщение от евродепутатката Мария Габриел. Поздравителни адреси от областния управител и кмета връчиха зам.областният Росен Миланов и директорктата на общинската хуманитарна дирекция Ирена Петрова.   
Днес участниците в конференцията ще посетят скалния манастир „Димитър Басарбовски“, след това ще се проведе заключителната сесия.