Шофьорите Ивайло Димов и Мартин Димов, които се опитаха да преведат с камион през границата 53 нелегални мигранти на 21 април, остават в ареста. Това реши съдът въпреки опитите на адвоката на двамата братовчеди да им издейства домашен арест или пускане под гаранция.
Няма опасност двамата да се укрият или да извършат ново престъпление не само защото имат постоянно местожителство в Тутракан, но и защото са заети в семейната превозна фирма в града, в която са осигурили 18 работни места и отговарят за наетите хора. Освен това третото дете на Ивайло Димов е болно, не може да ходи и се нуждае от постоянни грижи, пледира защитникът.
Всъщност според адвоката клиентите му се забъркали в тази история в опит да си възстановят 150 000 лева, с които техен съгражданин е ощетил Ивайло Димов. За огромната сума в момента се водят дела, а парите са нужни за плануваната за това лято операция на болното дете.
Съдът обаче сметна, че извършеното от двамата братовчеди е с висока обществена опасност, не бе пренебрегнат и фактът, че Ивайло Димов е осъждан преди време за опит да премине границата при Видин без книжка. Тези аргументи, както и изложените от прокурора - опасност за натъпканите в камиона мигранти, натежаха за окончателното решение. 
И докато наказанията на шофьорите все още са неясни, нелегалните пътници вече получиха присъдите си. Вчера заловените 22 мъже, 13 жени от Ирак, Сирия и Афганистан, повече от които настанени в Центъра за настаняване на чужденци в Харманли, получиха по 5 месеца условно с три години изпитателен срок и 100 лева глоба. Без наказания се разминаха 18-те деца в групата.