Деца, наметнати с флагове на държавите от Европейския съюз, са насядали в полукръг и наблюдават различни пейзажи от европейски столици. Жена със синя дреха със звездичките на ЕС е прегърнала дете на фона на емблематични русенски сгради. Тези и още много теми и сюжети са пресъздадени в 160-те рисунки, изпратени за конкурса „Европа у дома“, обявен от Областния информационен център в чест на 10-годишнината на българското членство в ЕС. 
Вчера най-талантливите рисунки донесоха награди на своите автори. Награждаването бе в лапидариума в двора на Историческия музей, където уредникът в РИМ разказа на децата за присъединяването на България към ЕС. Той им показа и писалката, с която тогавашният министър по европейските въпроси Меглена Кунева подписа договора за присъединяването. 
Управителката на ОИЦ Камелия Златанова връчи три Големи награди. Първата от тях получи 9-годишната Росица Христова от Дойче шуле. Втората бе дадена на 12-годишната Дария Паученко от Училището по изкуствата. В групата на гимназистите най-големия приз спечели Деян Дафинов, 11-окласник в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура. Във всяка възрастова група бяха раздадени и поощрителни награди, грамоти и подаръци.