Уникален концерт-спектакъл ще закрие тази вечер Петия международен фестивал за китарни оркестри и ансамбли, съобщи създателят и вдъхновител на русенския китарен форум Иван Кочев. За първи и за последен път на сцената ще излезе оркестър „Сексагинта Китариста“ - обединен оркестър от формациите „Буболек“ и „Аугмент“, и това обединяване на 60 малки и млади китаристи е посветено на житейския юбилей на директорката на Училището по изкуствата Мария Дуканова, обяви Кочев. В концерта, който започва в 18.30 ч в Доходното здание, ще вземат участие освен китаристите и народният хор към НУИ, солисти, балерини от балетната студия „Слънчорани“. Ще бъде изпълнена и най-новата композиция на Иван Кочев, създадена специално за фестивала: „Спомени за бъдещето. 777 по спиралата на бъдещето“, музиката, текстът и оркестрацията са авторски. Концертът-спектакъл на домакините е посветен на 21-годишнината на русенската китарна школа и на 10-ата годишнина на специалността „Народно пеене“ в НУИ. 
Петият китарен фестивал започна в неделя вечерта с изпълнение на ансамблите „GuitArte“ от Варна с ръководител Марин Цачев и „Арфи и  китари“ от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, воден от Столина Добрева. Снощи в програмата на фестивала се включиха китарният ансамбъл „Академика“ от Пловдив под ръководството на Стела Динкова и камерният състав на Националната музикална академия в Одеса. 
Вчера всички ръководители на гостуващите ансамбли не пестиха адмирациите си и благодарностите към организаторите. Според Стела Динкова не само в България, но и в света няма фестивал с точно такава профилна насоченост.