Цените на основни хранителни продукти продължават да растат, показва статистиката на Държавната комисия за стокови борси и тържища. През миналата седмица стойността на индекса, изработен от институцията, достигна до 1,479 пункта след 1,472 пункта седмица по-рано или с 0,5%.
Тенденцията за плавно повишаване на цените на храните се наблюдава от началото на април. Малко по-рязко увеличение имаше в дните преди Великден.
Статистиката показва разнопосочно движение на цените на плодовете и зеленчуците през последните дни. Ябълките са повишили цената си с почти 10% и се продават за 1,27 лева за килограм на едро. Със 7,4 на сто по-скъпо се е продавало зелето, а доматите - с почти 4 на сто.
В същото време обаче цената на оранжерийните краставици намалява с 14,4%, а на репичките - с 12,3%. Данните на Комисията показват още и спад на цената на вносните ягоди с малко над 6 на сто.
Цената на замразеното пилешко месо се повишава с 2,2% до 3,68 лева за килограм на едро, а на ориза - с 1,1% до 1,86 лева за килограм. С 2% по-евтино се е търгувало прясното мляко, показват още данните на ДКСБТ.