53 нелегални пътници са открити в силистренски бордови камион „Ивеко“ зад тапа от кашони със стока за Холандия. Мигрантите са от Ирак, Сирия и Афганистан. Групата е от 22 мъже, 13 жени и 18 деца на възраст от 3 до 16 години, поравно момичета и момчета. 
Мигрантите са задържани на Дунав мост на 21 април предиобед, но за случая стана ясно вчера. В петък след 9 часа камионът опитал да мине през граничния пункт по трасето за леките автомобили.

Това направило впечатление на граничен служител и той го спрял за проверка. Тъй като брезентът не бил запечатан, униформеният го вдигнал и видял стена от кашони. Тогава той започнал да го разкача и повдига и отстрани на товарната част на камиона и зад тапата със стока се оказало пълно с налягали хора. След като те са изведени от камиона по документите им е установено, че 41 човека са от Ирак, други осем са от Сирия, а четирима са от Афганистан, като повечето имали документи от Центъра за настаняване на чужденци в Харманли. 
Установено е, че мигрантите са пристигнали до Русе с друг силистренски камион. От него те били претоварени на ивекото със стоката за Холандия, което ги чакало в района на Дунав мост. Нелегалните разпознали шофьора на първия камион И.Д., на 36 г., който им помагал да се качат в каросерията. Той е задържан в ареста заедно с 27-годишния водач на втория камион, който е трябвало да ги превози до Холандия. Двамата ще бъдат изправени на съд по обвинение за каналджийство.
В ареста са и нелегалните пътници. Седем от децата с три майки са в приюта на „Каритас“. Жените и децата са от Ирак и Сирия, настанени са в петък вечерта с прокурорско решение, съобщи директорът на Каритас-Русе Стефан Марков. Храним ги и ние, но от Българския червен кръст също донесоха храна за тази сравнително голяма група настанени, уточни Марков. Останалите деца заедно с майките са в приюта на БЧК. Те ще останат под грижите на двете благотворителни организации, докато мине делото срещу тях, което се очаква да бъде по бързото производство. След това те ще бъдат върнати в центъра в Харманли. На тези от тях, които нямат предишни задържания, ще бъдат откарани до разпределителния център в Елхово и ще бъдат върнати принудително по родните им места.
 Чужденците са пристигнали в Турция преди месец. Те са платили на организаторите на канала по 5000 долара, за да бъдат изведени в Западна Европа. Уговорката била турски каналджия да ги прекара в България, където те да се регистрират в Агенцията за бежанци и да чакат обаждане кога и с какво ще бъдат превозени. Щом уговорката била направена със силистренските шофьори, които трябвало да си получат парите след изпълнение на поръчката, мигрантите били натоварени на камиона в четвъртък и потеглили към Дунав мост, където завърши и пътешествието им.
Очаква се днес групата да бъде изправена на съд. Работата по случая продължава.