Свежа и експресивна първа част на традиционната литературна конференция на Математическата гимназия вчера впечатли, развесели и вдъхнови ученици  преподаватели. За първи път организаторите решиха да включат драматургични интерпретации на някои от творбите, изучавани в училище. Началото бе с музикално-поетична композиция за покойната учителка Весела Николова. Осмокласници показаха сценичен прочит на „Песен за човека“ на Вапцаров, а техни връстници „телепортираха“ героинята на Светослав Минков Мими Тромпеева в днешни дни. Така актуалната Секси Мими се разтрои като преследвачка на научни титли, чалга звезда златотърсачка, а публиката шумно аплодира талантите и техния минимюзикъл. 
Последва „Антигона“ с типичните древногръцки туники, „Бел ами“ в съвременна филмова версия, искрометните Вазови „Чичовци“, изпълнени талантливо от 11-окласници. Накрая абитуриенти направиха силен поетичен спектакъл по „Тютюн“ на Димитър Димов. След това бяха представени докладите и жури с председател проф.Радослав Радев от Великотърновския университет награди най-добрите. 
В ранния следобед се проведе и Пролетният МГ куиз с 9 отбора, в който водещ отново бе популярният Петър Вучков. На първо място се класира „Червеното канарче 2.0“ на 12 Б клас. Втори стана „Няма време“ на 12 А, а трети - „Еър форс“ от 12 В клас, който преди допълнителния въпрос имаше еднакъв брой точки с „Анна и приятели“ от 11 Г. Куизът се провежда за трети път по инициатива на фонд „Математика на бъдещето“ в партньорство с „Хермес Линд“.