3D модели на над 200 артефакта - археологически находки в 16 исторически обекта в България и Румъния в момента се подготвят от специалисти и студенти в Русенския университет. Екипът е този, който работи по проекта за дигитализация на музейни обекти по програма „Интеррег Румъния-България, припомниха вчера в Русенския университет, единия от партньорите по проекта. Другите партньори са русенският Исторически музей и Музеят на националната история и археология в Констанца. 
Проф.Михаил Илиев, декан на факултета „Електротехника, електроника и автоматика“, обобщи досегашните резултати по проекта. А доц.Пламен Захариев разказа за отделните етапи в работата. Отделни находки - статуи, изделия, паметници, както и цели крепости, вече са заснети с дронове, направено е прецизно и детайлно сканиране, а сега вече се изработват 3D моделите. Благодарение на проекта в РУ разполагат с високотехнологични принтери /в целия свят има 280 такива устройства, поясни Захариев/, които създават абсолютно точни, но умалени копия на различните артефакти. След това се пристъпва към допълнителната обработка, за да се постигне пълно сходство във външния вид на оригинала и модела.
През септември ще бъдат готови две експозиции с 3D принтираните миниатюри - те ще бъдат разположени в музеите в Русе и Констанца, обяви доц.Захариев. Ще бъдат подготвени и постери с изображенията, както и 16 3-минутни клипа за всяка от локациите, както и един общ за всички исторически места и археологически съкровища.