89 автомобила с превишена скорост, пет от които в Русе, заснеха мобилните камери на КАТ за 10 часа вчера. Други 14 шофьори са записани да карат без обезопасителни колани или без застраховка „Гражданска отговорност“. Това са междинните резултати от Русе на стартиралата вчера 24-часова акция за контрол на скоростта в цяла Европа. Операцията приключи в 6 часа днес и по-късно през деня ще бъдат съобщени обобщените данни от нея.
Целта на тези акции е намаляване на катастрофите, каза по време на проверката на отбивката за 9-ти километър вчера началникът на група „Пътен контрол и превантивна дейност“ в КАТ-Русе старши инспектор Стелиян Станев. 
Пет мобилни камери бяха изкарани по пътищата в региона - две на пътя за Бяла, две на пътя за Силистра и една на пътя за Разград. Това обаче очевидно не стряска шофьорите, тъй като само от 6 до 10 часа вчера бяха констатирани 37 нарушения. Две от тях бяха в града, където заловените ще загубят книжките си за различни периоди според превишенението на позволените за движение 50 км/ч. 
Всичко това е констатирано въпреки поставения преди всяка патрулка знак, изобразяващ радар, каквото е изискването за заснемане на шофьори с мобилни камери. 
През 2016 година на пътя за Бяла са констатирани четири места с тежки произшествия от несъобразена скорост, неправилно изпреварване и неспазване на дистанция. Това са участъците около завоите в района на 9-километър и до разклона за Пиргово, Мойсев баир и кръговото кръстовище край Бяла, посочи старши инспектор Станев. 
Според статистиката на ОДМВР от началото на годината на този път има един убит и шест ранени. Другите два смъртни случая за периода са прегазената проститутка на бул.“България“ през февруари от служител на ОДМВР и блъснатата пенсионерка на ул.“Шипка“ срещу входа на Кооперативен пазар, която по-късно почина в болницата. 
За миналата година в областта са станали 1828 катастрофи с 512 ранени и 28 убити, като 10 от тях са на пътя за Бяла. В 70 процента от случаите причината е превишена скорост.