Нетрадиционният протест преди около година на шофьор, който беше легнал в огромна дупка по третокласния път Борово-Пет кладенци, даде резултат. Макар и със закъснение, от Пътната агенция се захванаха с изкърпването на огромните кратери, като до 21 април ремонтните дейности по асфалтовата настилка трябва да приключат. Този третокласен път обслужва трафика от Русе, общините Две могили, Борово, Попово и прави връзка с трасето за Варна. Преди около две години пропадна една част от обслужващия второкласен път София-Плевен-Варна в участъка на Бяла и това наложи да се ползва този обходен път. Заради тежкия трафик трасето бе в окаяно състояние и осеяно с огромни дупки, а водачите редовно чупеха автомобилите си. 
Именно спешната нужда от ремонт на асфалтовата настилка провокира през пролетта на миналата година Камен Сапунджиев да организира нетрадиционен протест. Мъжът отделяше всеки ден поне по един час и в слънчево време, и в дъжд, за да лежи в огромна дупка на пътя, а целта му бе да се обърне внимание на пътищата. Ремонтът вече е факт, като той стартира преди около десетина дни и по-голямата част от строителните дейности вече са извършени. 
Всъщност заради обжалвания по обществената поръчка за аварийното укрепване на подпорната стена на пътя Бяла-Попово, ремонтът по нея все още не е стартирал. Процедурата беше обявена преди повече от година, но в момента по нея текат обжалвания за класирането на участниците. Очаква се другата седмица да има повече яснота и дългоочакваните строителни дейности по обекта най-сетне да започнат. 
Пътят, който е пред пропадане и за който представители на община Бяла многократно алармираха, че е опасен и заплашва да срути канализационния колектор, е с дължина 50 метра. Той минава през град Бяла и е част от уличната мрежа. Пътната настилка е в лошо състояние, с множество дупки, а на места дори няма асфалт. За ремонтно-възстановителните дейности са предвидени 500 000 лева без ДДС. 
Участъкът се е активизирал в средата на 2013 г., в резултат на което са се появили пукнатини и деформации на пътя, а подпорната стена се е разрушила частично, засегнатият участък е 39 м. През юни 2013 г. е извършен оглед и е потвърдено аварийното състояние на подпорната стена, сляганията и пропаданията на пътното платно. Спешно е изработен технически проект за аварийното укрепване на подпорната стена, като Областно пътно управление Русе е сключило договор с „Тандем-инженеринг“ през ноември. Фирмата е изготвила техническия проект през декември 2013 г., като в него се предвижда пред разрушената подпорна стена да се изгради нова с дължина 40 м.
Година след това обаче част от съществуващата подпорна стена се е срутила и готовият проект за укрепване вече не отразявал реалното състояние на съоръжението. В тази връзка през март 2015 г. на „Тандем-инженеринг“ е възложено да го актуализира, като се предвиди изграждане на нова опорна стена с дължина 30 м на мястото на старата, както и да се направят анкери с дължина 24 м. 
Докато аварийното укрепване на подпорната стена започне, в района на Бяла е въведена временна организация на движението по едната лента, ограничено е и движението на товарни автомобили над 10 тона, а скоростта е до 30 км/ч. 
Междувременно от Пътната агенция се заеха с ремонта и на асфалтовата настилка по пътя Копривец-Лом Черковна, като в района водачите трябва да се движат с повишено внимание. По пътя Пиргово-Мечка-Свищов пък ще се ремонтира водосток, като екипи инспектират обекта и предстои дейностите да стартират. Движението се извършва в една лента, а срокът за приключване на ремонта е до 10 май.