Лоша инфраструктура, намиращи се в окаяно състояние или неработещи тоалетни и липсващо осветление спират по-масовото посещение на културно-историческите забележителности около Русе. Това стана ясно на провелата се вчера дискусия с туроператори и заинтересовани страни за обсъждане на възможностите за развитие на туризма в областта. Идеята за провеждането й възникна по време на заседание на областната комисия по туризма и околната среда през миналата година.
Желанието на областната администрация бе посредством дискусионния форум да се осъществи контакт и бъдещо сътрудничество между туроператорите, развиващи дейността си в област Русе, Общините и другите заинтересовани страни, които в последствие да подпомогнат устойчивото развитие на туризма в област Русе. И макар на срещата да дойдоха само двама представители на частния туристически бизнес, те не спестиха критиките си към местните власти.
Туризмът започва и завършва с тоалетната, а там положението е отчайващо. В църквите се слагат химически тоалетни, няма нито едно подходящо място с елементарни условия за спиране и почивка, каквато те са длъжни да осигурят на туристите по закон, в Басарбовския манастир, където единствено в региона могат да се видят монаси по време на служба, няма кой да изхвърля кошчета за отпадъци и контейнерите и районът е силно замърсен. Санитарният пункт е в отвратително състояние, миналата година беше и в ремонт и тогава положението бе просто плачевно. Чужденците искат нивото, което им предлагаме на круизните си кораби с категория 5-6 звезди, да го намират и при слизането на брега. Не е нормално да си повреждаме автобусите за по 500 000 лева заради неорязани клони, а туристите да не могат да гледат забележителностите, които им показване, заради начупените плочки и опасността да се спънат и паднат, посочи Йоана Цекова от „Балкантурс“. 
Туроператорите искат да се предлага обща пакетна цена от страна на църквата за посещение на катедралния храм „Света Троица“, музейната експозиция към митрополията и Басарбовския манастир. Като дискриминационно бе определено събирането на такси за Басарбовския манастир и църквата „Света Троица“ от чуждите туристи, докато българите влизат безплатно.
Директорът на Историческия музей в Русе проф.Николай Ненов призова да не се сравнява туризмът в Русе с области като Варна, Бургас и Велико Търново и да се намери равностоен на нашия регион обект за сравнение. Той повдигна и темата за т.нар. табелна война. Табели за несъществуващи вече спускания с каяк закриват нашите информационни табели. Голяма част от тях са се превърнали и в мишени за стрелци и по тях личат дупки от куршуми, каза проф. Ненов.