Святост и празничност добавя за русенци в дните на Светлата седмица след Възкресение Христово чудесна сбирка икони, подредена в малката изложбена зала на „Борисова“ 6. Там показват своите творби две русенски художнички, които са се посветили на прославянето на добродетелите и похвалните дела на светци. Димитринка Иванова и Надежда Колева за втори път представят своето иконописно творчество в съвместна изложба. Точно преди две години двете авторки, които не просто рисуват ликове на свети хора, но го правят и с душа, и с познаване на тази сложна и деликатна тематика. 
Една голяма част от работите, които показваме сега, са нови, казват двете млади жени. За откриването на своята експозиция те напълно съзнателно са избрали датата 16 април - първия ден на Великден. Иконописта не е просто рисуване на портрети и сюжети - 
иконописта е преди всичко отдаденост и всепосвещение
разбиране и проникване от онези добродетелни и поучителни текстове и примери, съставящи целия свод от норми и правила за поведение на хората, които държат животът им да протича праведно и достойно. 
Всеки от образите на иконите има своята история и своето послание, разказват Димитринка и Надежда. И двете са завършили съществувалата донеотдавна паралелка по изобразително изкуство в русенското средно училище „Възраждане“, а след това са следвали иконография във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“. Зографската школа в университета в старопрестолния град е достатъчно авторитетна, така че само това, че иконописец я е завършил успешно, вече говори за много неща. И не на последно място, че иконописците с великотърновска диплома са вещи не просто в азбуката на рисуването, а също толкова 
задълбочено са усвоявали най-същественото и определящото в богословието
Без това просто няма как да рисуваш правдиво - вероятно ще се получават интересни образи, но това едва ли ще бъде икона, усмихват се младите художнички. И търпеливо обясняват, например, какво означава „Богородица Умиление“. Напоследък се улавям, че често рисувам това, признава Надя Колева. И пояснява, че това е сцената, когато Богородица и детето Иисус са допрели глави. А Богородица Пътеводителка /в изложбата има и две такива прекрасни икони!/ сочи с ръка към малкия си син. И нали е казано в писанието: „Аз съм пътят, истината и животът“ - така че когато Богородица сочи към него, тя посочва пътя, казва Надежда. 
Когато рисуваме, четем житието на светеца, когото изобразяваме, допълва Димитринка. Един от образите в изложбата, които не са толкова популярни, впечатлява с излъчването си. Това е нарисуваната от нея света Нина.
Света мъченица Нина е родена в Кападокия през 280 година
почитат я като грузинската просветителка, затова се изобразява с книга в ръка, обяснява Димитрина. И мимоходом вметва, че нейната 11-годишна дъщеричка носи същото име. Вероятно затова тази икона на св.Нина е една от нашите домашни икони, заедно с Тайната вечеря, която обкичихме тази година с цветя на Цветница, добавя художничката. 
Моята икона у дома е на Иисус Христос - тя ми е от първите, които съм нарисувала, окачила съм я  на стената, пред нея се моля, казва Надя. И продължава: „Всеки детайл в иконите има свой смисъл и свое обяснение. Ето, да речем, иконата на св.Димитър Басарбовски - той винаги се рисува с един бос крак. Защото без да иска е настъпил едно птиче и затова, за да се накаже за този грях, е ходил с един бос крак. А неотдавна ми поръчаха икона на света Юлия - за кръщенето на едно момиченце. Четох житието на светицата, което е толкова разтърсващо: колко скромно е живяла и през какви страдания е минала... 
Чудех се дали ще мога да изобразя света Юлия правдиво... 
Когато завърших работата, я снимах, преди да я предам на хората, които я бяха поръчали. Малко по-късно се загледах в снимката: и установих как съм нарисувала лицето й бледно и изпито, почти подсъзнателно съм предала страданието и драматизма. Затова когато научаваме повече от живота на светеца, когото рисуваме, можем да го изобразим достоверно и истинно“.
Споделяйки своето творчество с русенската публика, двете авторки дават възможност хората да се докоснат до удивителното изкуство на иконописта. Но също и да отнесат със себе си частица от него - в дома си или за хубав подарък на близки и приятели. Изложбата ще остане в залата на „Борисова“ 6 до края на следващата седмица. А колкото до цените, само ще цитираме една дама на възраст, която с голямо внимание разгледа експозицията и като надникна в листа с цените, възкликна: „О, че те са съвсем достъпни! Ако знаете иконите във Варна колко пъти са по-скъпи от тези! Които са толкова хубави и въздействащи!“.