Русенският митрополит Наум слага край на традицията да се обикалят църквите в епархията в нощта на Великден, стана ясно вчера. Решението, което изненада голяма част от миряните, всъщност е завръщане към строгите канонични норми, обясняват свещеници. 
Промените станаха факт още на този Великден, когато множеството от хора пред катедралния храм „Св.Троица“ са останали изумени, че няма да има обиколка със свещите около църквата. За вярващите, които редовно ходят на службите, изненада нямаше - те са наясно, че по канон храмът се обикаля само на Разпети Петък. 
„Канонът на църквата е да се обикаля един път при опелото Христово и пренасянето на тялото му около църквата. Впоследствие се обособяват и други обичаи, но това са вече обичаи, а не канон. Втори път църквата се обикаля при Възкресение Христово и трети път, когато се чете Евангелието на различни езици, т.нар. второ Възкресение. Тези последни обичаи обаче вече отпаднаха. Тъй като нашият митрополит дядо Наум е завършил в Гърция и там се спазва канонът, по негово предложение не се извършва второ обикаляне. Третото обикаляне пък беше отменено още при дядо Неофит, когато беше Русенски митрополит, и сега остава само обиколката на Разпети Петък“, обясни отец Минко Казаков, упълномощен от владиката, който отсъстваше, да обясни промените.  
Според отец Минко, който има 54 години църковна служба, църквата се променя и модернизира, време е старите обичаи също да се променят. Свещеникът припомня и друго - при среднощните обиколки по Великден много често стават и кражби. Той лично бил намирал по 22 паспорта, откраднати и изхвърлени в двора на църквата.