Круизният кораб „Русе“ днес ще отплава за Холандия, където го очаква новият му собственик. Там „Русе“ ще се използва за провеждане на различни събития, а надеждата е името му да остане непроменено. 
С носталгия се разделяме с нашия кораб, който 33 години плава по река Дунав, но единствено постоянното обновяване и модернизиране на флота би ни позволило да бъдем конкурентоспособни и в бъдеще, казва Катя Стоянова, главен изпълнителен директор на „Дунав турс“. Тя поясни, че предстоят инвестиции, които ще помогнат фирмата да бъде модерен и търсен партньор на туристическия пазар. 
Корабът „Русе“ е докаран през 1983 г. заедно със „София“ по море от корабостроителницата „Де Висбош“ в Холандия. От 1984 г. той е превозил над 140 хиляди пасажери, главно от Австрия и Германия, като най-дългите круизи са от немския град Пасау до украинския Вилково и до делтата на Дунав.  
Днес в 15 часа „Русе“ ще отплава за Гюргево с 8-членен екипаж, а предаването на новия собственик ще бъде на 19 април в румънското морско пристанище Констанца. Там ще бъде натоварен на специална платформа на друг кораб, който ще го върне на река Рейн - там, където е бил построен. От русенския понтон 8 под хотел „Рига“ корабът ще бъде изпратен от служители на „Дунав Турс“.