Телефонен измамник е регистрирал над 40 000 СИМ карти, има и човек, на когото се водят 14-15 000 карти на мобилни оператори. Изумителните цифри бяха съобщени от Николай Кожухаров от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в русенската областна дирекция на МВР. 
Тези и други неподозирани детайли за мръсния десетилетен занаят на ветовските бургуджии бяха съобщени вчера покрай зрелищното залавяне на сочения за лидер на телефонните измами Люцкан Люцканов цунами от обществени реакции и коментари. 45-годишният рецидивист с две присъди за това престъпление е в ареста, след като бе измамен с тв постановка от репортерката на Нова тв Тина Ивайлова.
По нашето законодателство притежаването на стотици и хиляди СИМ карти не е престъпление, не е дори административно нарушение. Те често се водят и на фирми, но това не променя предназначението им - извършване на телефонни измами и други криминални престъпления с телефони втора употреба за по 5-10 лева, допълни Николай Кожухаров.
Наглостта на измамниците стигна дотам, че се спекулира с моето име, съобщи директорът на ОД на МВР старши комисар Теодор Атанасов.
Постъпили са сигнали за 5-6 случая, в които от името на полицейския шеф са искани първо преводачески услуги, а наред с това и пари за телефонни ваучери. Това е една сравнително нова схема, насочена към туристически фирми и образовани хора, владеещи чужди езици, която в Русе проработи само веднъж миналата година, когато се опари учителка по английски от централно училище. След това обаче мошениците не са имали успех.
За справяне с тази напаст в русенската дирекция на МВР вече е сформирана група за противодействие на телефонните измами.
Групата ще се състои от трима служители. Засега е назначен един, предстои назначаването на още двама, посочи Теодор Атанасов.
Залавяме измамници, осъждат ги, те си излежават присъдата и пак започват да се занимават със същото. Не са един и два и случаите, когато „работят“ от килиите в затвора. Четирима такива престъпници са задържани по време на поредната си акция с мобилни телефони в затворите в Белене и София, казаха криминалисти. Техните наблюдения са, че през последните пет години в „бизнеса“ се влива млада смяна на възраст 14-20 години. Младежите рядко участват в ударите, засега по-скоро трупат стаж и опит, докато осигуряват СИМ карти, телефони, наблюдение и транспорт. Родовете им много добре знаят с какво точно се занимават, но никой не се притеснява, тъй като момчетата са с чисти съдебни досиета и при залавяне не ги грози затвор. А и има достатъчно много адвокати от всякакъв калибър, които срещу подходящ хонорар успяват да изкарат черното бяло в съда. Хонорарите пък не са проблем за измамниците, които разполагат със стотици хиляди левове немъчени пари.
Впрочем според анализа на полицията за ветовските бургуджии, които въртят доходоносни шашми още от началото на 90-те години, измамата не е престъпление, нито пък грях. Те възприемат това като вид сделка, от която печелят добре благодарение на уменията си да заблуждават и убеждават. Престъпление за тях е кражбата, затова се пазят да не се замесват в такива неща. Освен това майсторите на телефонни сценки са силно вярващи християни и се очаква това да доведе до отлив на измамите по Великден, но пък има и друг риск - заради масовото пътуване да започнат агресивно да прилагат старата схема за катастрофирал близък, който спешно се нуждае от скъпа операция.
Ескалацията на измамите в Русенско започва от 2005 година, като пикът е през 2012-а.
Миналата година в областта са направени 78 удара на стойност над 600 000 лева, до края на март на тази година ужилванията са 7, което е с 10 по-малко в сравнение с първото тримесечие на 2016-а, съобщи вчера през Нова тв един от най-добрите познавачи на този вид престъпления не само в русенската полиция, а и в страната Александър Ласков. Заради успешната си работа в това направление той бе отличен с приза Полицай на годината за миналата година.
Разследването на Нова тв, в което телефонна измама за пръв път бе разиграна на живо в ефир, доведе до разпореждане на Главна прокуратура към Националната агенция по приходите веднага след празниците да започнат проверки на лъскавите лимузини и особено на царските палати във Ветово - с какви пари са построени, как са изкарани те и платени ли са им данъците. Ако тези проверки бъдат извършени задълбочено и без компромиси, напълно е възможно да се стигне до нови дела, но вече не за телефонни, а за данъчни измами и придобиване на имущество с изкарани по престъпен начин пари.