След като изкара седем години в будна кома - заключен и празен, „Дунав мол“ вече има нов собственик, който да го изкара от забвението. Търговският център до Дунав мост, изграден в края на 2009 г., се продаваше от няколко години. След като цената му падна около 15 пъти, той е придобит от столичния предприемач Станимир Зашев - бивш общински съветник в СОС от „Гергьовден“. 
Според документите в търговския регистър, прехвърлените имоти са с балансова стойност 1 673 400 лв., което вероятно е цената на сделката.
Продажбата е осъществена в края на миналата година, след като бившият собственик на мола - „Хета Асет Резолюшън България“, отделя активите му в специално създаденото за целта ново дружество „Дунав мол Русе“ ЕООД със седалище в София. Това дружество месец по-късно е придобито от фирмата на Зашев „Експо Пропъртис“. Вчера „Утро“ не успя да се свърже с новия собственик, за да научи какво смята да прави той с търговския център.
„Дунав мол“ беше първият построен в Русе мол, който обаче така и не можа да отвори. Съдружници в проекта бяха австрийската „Хипо-Алпе-Адрия-Лизинг“ и русенски бизнесмени, които участваха само с апортна вноска - земята под сградата. Изграждането на мола бе финансирано от австрийската компания с 15 милиона евро, отпуснати на лизинг за срок от 12 години.
Търговският център имаше дата на завършване 30 октомври 2009 г. и бе готов в определния срок. Отварянето му бе неколкократно отлагано, докато накрая се разбра, че интерес от наематели всъщност липсва. После за капак и основният инвеститор в проекта „Хипо-Алпе-Адрия-Лизинг“ изпадна в несъстоятелност и бе национализиран от австрийската държава за 1 евро. Молът отиде в собственост на австрийската фирма „Хета Асет Резолюшън“, създадена за разпродажбата на куп ипотекирани имоти в цяла Европа. В случая с „Дунав мол“ дългогодишните й опити да намери купувач най-после са увенчани от успех. Междувременно се понесоха слухове, че търговският център е атакуван от крадци, които са нанесли много поразии по вътрешната ел. инсталация и други части, но официална информация за това не се е появявала.