С 10 години да бъде удължен концесионният договор, сключен през 1999 г., за добив на подземни богатства от находище „Вятово“ (участъци IV, V и VII), реши вчера правителството. Промяната бе гласувана по заявление на концесионера „Каолин“ АД. Искането е мотивирано с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети. 
С решението на правителството се изменя и начинът на формиране на концесионното плащане - то се привежда в съответствие с Наредбата за принципите и методиката за определяне на концесионно възнаграждение за добив на подземни богатства, променена през 2007 г. До момента „Каолин“ е заплащал необходимите суми съобразно старите правила, валидни към датата на подписване на договора.
Създаденият през 1924 година „Каолин“ е най-старото действащо минно предприятие в България. Днес купената преди 4 години от германския лидер в сегмента „Кварцверке“ компания е единствената в Югоизточна Европа, която обезпечава пълната гама от индустриални минерали за производството на стъкло и керамика и е един от най-големите производители на шамот за санитарна керамика в света. Компанията с близо 1000 служители има дъщерни дружества и собствени предприятия в Сърбия и Украйна и търговски офиси в България, Турция и Румъния. За 2015 г. тя отчете оборот от почти 155 млн. лева.