През март в България се отчита спад на цените, но на годишна база инфлацията нараства с най-солидно темпо от 4 години насам, показват данните на националната статистика. Индексът на потребителските цени (CPI) се понижава през март с 0,5% спрямо февруари, когато се стабилизира на нивото от началото на годината. Спрямо март 2016 г. обаче инфлацията се ускорява до 1,9% след повишение с 1,7% месец по-рано. Това представлява най-високо ниво на инфлацията от юни 2013 година. 
Инфлацията от началото на годината (март 2017-а спрямо декември 2016-а) е 0,8%.
Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през март също се понижи с 0,5% спрямо февруари, докато годишната хармонизирана инфлация се ускори до 1,0% от 0,9% през предходния месец. 
Цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата намаляват с 0,3% през март, но от началото на годината бележат увеличение с 2,2%.
Данните за март са пореден ясен знак, че през настоящата година българската икономика ще успее да се измъкне от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше от август 2013 година насам. Това е добра новина за бизнеса, но лоша за всички потребители, които ще плащат по-високи цени. 
От началото на годината инфлацията вече яде и от спестяванията на домакинствата в банките. Средната лихва по годишен депозит вече е от порядъка на 0,8%, колкото е инфлацията само за три месеца.