Люцкан Люцканов остава за постоянно в ареста. Това реши Окръжният съд в Русе, след като защитата на родения в Горна Оряховица, но живеещ във Ветово 45-годишен мъж протестира задържане под стража на Районния съд в Русе.
„Искам домашен арест! Ако съм в следствения няма да мога да спя и да ям“, каза самият той пред магистратите.
При засадата на 2 април по пътя Русе-Разград Люцканов е бил прострелян в корема. Според защитата му - маститият столичен адвокат Димитър Марковски и колегата му Емил Тодоров, след огнестрелната рана здравословното състояние на клиента му се влошило и следственият арест не е най-добро място за възстановяването му. 
Освен това соченият от прокуратурата за лидер на телефонните измами бил много тежко болен. Имал високо кръвно, заболяване на черния дроб, както и хронична левкемия, заради което се налагало периодично да му се прелива кръв. Именно за това се налагало да поддържа специална диета и да бъде на режим, който в ареста нямало как да спазва.
С тези мотиви двамата адвокати поискаха да бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза, която да установи точно здравословното състояние на довереника им, която да покажи дали може да остане в ареста. Съдът обаче отказа това искане, тъй като към настоящия момент разполага достатъчно с медицинска документация за състоянието на задържания.
Според прокуратурата, с действията си той е застрашил живота на полицейските служители, участвали в задържането му. 
В разследването си репортерът от Нова тв Тина Ивайлова посочва, че ветовският тартор е оказал яростна съпротива при задържането му и е прегазил полицай. 
По съвсем друг начин вижда нещата защитата му. Не било необходимо Люцканов да бъде прострелван. Единият от полицаите пък не бил ритан в корема от него, а охлузванията по тялото му били от претъркулване, след като Люцканов е тръгнал с колата си и го е бутнал.
Въпреки всеотдайната работа на адвокатите обаче, задържаният ще чака делото в килия. Определението на Окръжния съд е окончателно.