С моя заповед върнах бюджета за 2017 за повторно обсъждане, но от общинския съвет не пожелаха да го направят и бях принуден да го пратя в съда. Миналата седмица поканих на среща кметовете на населените места, готов съм да седнем на една маса и с общинските съветници да обсъдим проблемите в бюджета, като се направят отстъпки и от двете страни, тъй като всички имаме проблеми. Убеден съм, че има решение и възможност, стига да има желание. Подавам си ръката, забравяме и продължаваме напред, каза кметът на Ветово Георги Георгиев.
Относно обвиненията, че кметовете на селата са с вързани ръце и получават отказ за всичко от общинска администрация, Георгиев коментира, че това абсолютно не е вярно. Съгласно закона до приемането на бюджета общината и второстепенните разпоредители използват миналогодишния бюджет. Кметовете имат права, а аз не съм им началник и те не са ми подчинени. Кметствата си имат собствен бюджет и ако искат повече пари от това, което са ползвали миналата година, аз няма откъде да ги взема и им отказвам, обясни Георгиев, като допълни, че в момента се използва бюджет 2016.
Що се отнася до проверките, които се извършват в общината, кметът посочи, че такива проверки текат вече три години, по едни и същи теми и те не са спирали. Това товари с много ангажименти и допълнителна работа служителите на администрацията, но ние не се оплакваме, а си изпълняваме задълженията. Това, че някой се опитва и използва държавната машина и я товари с несъществени неща, ще тежи на неговата съвест, посочи още кметът.