Поляна от разноцветни балони, пръснати по пода в спортния салон на Европейското училище, посрещаше малки и големи ученици и техните преподаватели в последния учебен ден преди пролетната ваканция. Идеята за благотворителен бал е изцяло на Ученическия съвет, те са избрали и мисията, на която да посветят тази своя инициатива, казаха директорката на СУЕЕ Добромира Николова и нейните заместници, които си бяха купили от разноцветните билетчета и бяха заели местата си сред публиката. 
Да, идеята е на Ученическия съвет, каза за „Утро“ неговият председател Ангел Месарабов. И припомни, че автор на идеята е била неговата предшественичка Валерия Горнячка. Каузата за събраните по време на бала пари също е добре обмислена. Средствата ще бъдат предоставени на ръководството на училището, като така учениците ще подпомогнат реализацията на един важен мащабен проект - изграждането на Чуждоезиков център. 
Миналото лято русенското Европейско училище „Св.Константин-Кирил Философ“ се оказа сред гимназиите и образователните учреждения, които спечелиха солидна подкрепа за интересни и полезни проекти от фондация „Америка за България“. От Русе бяха одобрени две русенски начинания - Биохимичният лабораторен център на Математическа гимназия „Баба Тонка“, за която фондацията отпусна 60 000 лева, и Чуждоезиковият център на СУЕЕ, отпуснатата сума за който е цели 150 000 лева! Двете русенски гимназии бяха избрани сред постъпилите общо 270 проектни предложения от 133 села и градове в България. Попадайки в групата на 45 полуфиналисти, и Математическата, и Европейското първо бяха посетени на място от журито на конкурса, а след това защитиха блестящо своите идеи с екипна презентация в София. 
Математическата гимназия вече откри своя лабораторен център. По-мащабният проект на СУЕЕ тепърва пристъпва към своята реализация. И макар сумата, събрана по време на благотворителния бал, да не е колосална, това е важна стъпка, свидетелстваща за екипния дух в училището. А този дух можеше да се види по лицата на всички в спортния салон. Това личеше и по настроението на талантливите певици, които с удоволствие пяха за своите съученици и за каузата - Мирела и Пресияна Димитрови, Габриела Иванова и Емилия Михайлова. Аплодисменти събраха и малките лазарки, които под ръководството на преподавателката по български език и литература Снежана Данова възпроизведоха народния обичай лазаруване и нарекоха здраве и сполука за всички. А танците се превърнаха в симпатична прелюдия към ваканционните дни, които започнаха в събота и ще приключат с последния ден на Великденските празници.