Русенецът Владимир Койлазов, който стана първият носител на „Оскар“ за работата си върху 3D визуализациите в киното, да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“. Това предложение на осем общински съветници от всички политически групи ще бъде обсъдено на сесията на 20 април. Очаква се 38-годишният русенец да получи почетното звание в края на юни, когато ще изнесе доклад на международна конференция в Русенския университет. 
„Изключителното постижение на нашия именит съгражданин и приносът му за развитието на киноиндустрията и съвременните технологии ни мотивират да го предложим за удостояване със званието „Почетен гражданин на Русе“, се казва в мотивите към предложението. 
Основаната от Владимир Койлазов и Петър Митев софтуерна компания „Chaos Group“ бе отличена на 11 февруари с „Оскар“ за цялостен принос в категорията „Научни и нженерни технологии“ за оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологоята V-Ray. Софтуерът на компанията е използван в хитови продукции като „Господарка на злото“, „Капитан Америка 2“, „300-Възходът на една империя“, „Игра на тронове“, „Дедпул“, „Аватар“ и много други. За разлика от филмовите номинации за „Оскар“, които се връчват за постижения през изминалата година, наградата за „Научни и инженерни технологии“ е признание за утвърдени постижения в сферата на киното.