Все още продължава процесът по изсушаването на Чифлишкото езеро и махането на тинята, което е една от стъпките за рехабилитацията му. Водата от него беше източена още през миналата година, като това бе първата дейност в подготовката за рехабилитацията. За да се изсуши водоемът, са необходими поне шест месеца, но процесът се забави заради по-тежките зимни условия, каза за „Утро“ шефът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров. 
След като езерото се изсуши, ще бъде възстановена язовирната стена, ще се разоре водоемът и ще се засади с нова житна култура, каквато е технологията. Именно заради тези дейности рехабилитацията ще продължи 2-3 години, обясни още той. След възстановяването на съоръженията ще бъде направено новото напълване на водоема и зарибяване, като ще е нужна поне една година, докато рибата порасне. 
Планира се Чифлишкото езеро да се използва само и единствено за спорт и отдих на русенци и така ще се реализира желанието на риболовците в града и техните семейства, които искат да има къде да отидат в горещините, за да се разхладят, спортуват и плуват. 
Общината стана официален собственик на езерото през август 2015, като то беше в окаяно състояние. Чифлишкото езеро е каскадно и е разположено над това в лесопарка Липник, като се предвижда комплексно проектиране в територията между него и язовир Николово заедно с горите. Така ще се оформи привлекателна зона за отдих.