Намерението на регистрираната в Шумен фирма „Автомагистрали Черно море“ да изгради бетонов възел и асфалтосмесител в Бъзън раздели селото на две и шансовете за сближаване на позициите са твърде малки. Това стана ясно на общоселското събрание в неделя в препълнения салон на читалището, на което инвеститорите представиха подробно проекта, а хората изказваха мнения и задаваха въпроси. По-голяма част от тях изразиха несъгласие, тъй като се страхуват, че подобно застрояване би застрашило здравето на живеещите в селото и би довело до замърсяване на околната среда. 
От фирмата казаха, че капацитетът ще е 160 тона на час и не скриха, че ще има вредни емисии, като по думите им от една кола и печките на твърдо гориво отровните емисии са повече. Попитахме ги защо правят база в Русе за сметка на друг регион, след като в Русенска област има достатъчно асфалтови бази, които да ни обслужват. Попитахме дали има друга такава база, която да е толкова близо и дори в населеното място, но отговор не получихме, разказа Елка Петкова. 
Според нея от всички присъстващи на срещата само една жена, която е посетила асфалтова база на фирмата в Бургас в началото на месеца, се е изказала „за“. 
Няма да оставим нещата така. Консултирахме се вече и с адвокат и ако трябва ще атакуваме. Ще уведомим и други институции, ще водим разговори, ще бъдем и на сесия, когато ще се вземат последващите решения, каза още Петкова. 
Тъжно е, че селото се разделя на две. Три пъти хората ме питаха дали съм „за“ или „против“, а аз им отговорих, че като майка съм против, но като кмет се надявам, че няма да е за лошо. Шест години съм казвала „не“ и като кмет ще отстоявам позицията на хората и ако не успея да удовлетворя тяхното искане да не се изгради база, ще се опитам да извлека възможно повече дивиденти за селото, каза кметът на Бъзън Василена Цанкова. Тя бе категорична, че няма да застане срещу хората, тъй като те са нейните избиратели. 
По думите й в салона на читалището на срещата в неделя е имало около 200 души, като голяма част от тях са били външни лица, които нямат общо със селото. Преобладаващото мнение на присъстващите е против известиционните намерения на фирмата. 
Въпреки обединението на хората да се спре изграждането на бетонов възел и асфалтосмесител, от „Автомагистрали Черно море“ заявяват, че ще следват законовите процедури. Те предвиждат да изградят асфалтосмесител, който ще е мобилен и на газ, а намерението им е да покажат на хората, че нямало от какво да се страхуват. 
Ще се придържаме плътно към закона и ще искаме да извървим целия законов път, като се надяваме да намерим общ език с хората от селото. Гарантираме, че при най-малкото нарушение или ако хората имат някакво притеснение, те ще могат да извикат съответните лаборатории и институции, които да направят замервания. При проблеми ще отстраним нередностите, а ако не могат да се отстранят, ще спрем производството. Няма алтернатива, ние сме публична фирма и няма как да нарушаваме законите и правилата, каза главният инженер на „Автомагистрали Черно море“ Димитър Димитров.
Той обясни, че върху терена, който фирмата е закупила преди години и който има статут на промишлен парцел, ще бъде изграден комплекс от съоръжения - асфалтова база, бетонов възел и цех за бетонови изделия. Въз основа на инвестиционно намерение е изготвен ПУП, който покрива всички законови нормативни изисквания, минал е през РИОСВ и сега трябва да се разглежда пред съответните инстанции на местната власт на община Русе. 
По отношение на притесненията на хората за чистотата на въздуха Димитров увери, че съоръженията, които ще се поставят на площадката, са последно поколение и не би трябвало да има миризми. 
Асфалтовата база, за която вече имаме проучвания, ще бъде италианска или немска база с всички изисквания за екологични и вредни емисии. Такива бази има в България и в Европа и се монтират около населените места, дори на някои места и буквално в града. Имаме наши бази в Бургас, Търговище, Варна, Шумен и всички са близо до населени места. Спазени са всички изисквания и няма нещо, което да нарушава нормите, да заплашва здравето на хората, посевите или животните. Не съм чул в България да има асфалтова база, която да е причинила заболявания или увреждания, коментира главният инженер на фирмата. 
Димитров подчерта, че с изграждането на комплекса ще се осигурят около 20 работни места, като с предимство ще са хората от селото. Освен това от фирмата ще се заемат и с обновяването на пътната инфраструктура в селото.  
В тази връзка Цанкова посочи, че от „Автомагистрали Черно море“ са направили дарение от 56 000 лева за преасфалтиране на уличната мрежа в селото. Така към сумата от 47 000 лева, които селото получава от общината за пътни ремонти, ще бъдат добавени още средства и ще се започне с преасфалтиране на три от най-належащите за ремонт улици. В детската градина в Бъзън пък ще бъде изградена модерна детска площадка за 10 000 лева, като средствата отново ще са дарение от фирмата.