Изследване, проведено в института в QIMR в Куинсланд, Австралия направи пробив, който може би е началото на края на битката с рака, съобщава Канал 3.

Вlushwood berry (Hylandia dockrillii) е естествен плод, който съдържа съединения, които започват да убиват раковите клетки почти веднага. С помощта на експериментално лекарство, получено от костилката на този плод, който вирее в северните гори на Куинсланд, учените успели да унищожат напълно ракови клетки. 

Лекарството се нарича ЕВС-46. С една инжекция от него в 70% от случаите на изследвания, проведени върху животни, туморните клетки на рак в мозъка, врата, дебелото черво изчезнали напълно, казва лекарят, който води изследването д-р Глен Бойл.  
 
”Изследванията показват, че когато инжектираме ЕВС-46 в тумора, в рамките на 5 минути туморът започва да придобива лилав цвят като натъртено. 24 часа след това туморната област почернява, а няколко дни по късно започва да се бели. След седмица и половина, когато се обели остава чиста кожа без тумор. Скоростта на лечение беше голяма изненада”, споделя д-р Бойл. 
 
Изследователите са на мнение, че лекарството предизвиква клетъчен отговор, който прекъсва кръвоснабдяването на тумора чрез отваряне. 
 
ЕВС-46 наскоро е получил разрешение да бъде тестван върху хора, но въпреки, че експериментите се оказват успешни, д-р Бойл е скептичен, че лекарството ще замени конвенционалното лечение с химиотерапия. 
 
"Химиотерапия все още се използва, защото е много ефективна за много хора, но ЕВС-46 вероятно може да бъде използват за хора в напреднала възраст, които не биха издържали курсовете химиотерапия", казва той.
 
Плодовете Blushwood растат само в един регион на света - тропическите гори на Северен Куинсланд, Австралия. Тези тропически дървета не се срещат никъде другаде по света, но растат в изобилие в Северен Куинсланд.

Като се има предвид тяхната полезност като едно от най-новите доказани лекарства срещу рака, много хора от цял свят се чудят дали дръвчетата, даващи тези плодове не могат да бъдат отглеждани в оранжерия, така че болните по целя свят да се възползват от чудотворните свойства, убиващи рака.