Отборът на Професионална гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“ спечели първото място в тазгодишния конкурс за млади инсталатори, провеждан всяка година от „Овергаз“ и Министерството на образованието и науката. Валентин Петков, Йордан Пеев и Мирослав Георгиев успяха най-прецизно в рамките на 4 часа да изградят работещ модел на инсталация за отопление на дома.
Финалът на конкурса за инсталатори се проведе тази седмица в Русе едновременно с финалното състезание за най-добър млад изследовател. В него първото място грабна разработка за дом на бъдещето върху вода. Автори на иновативното и смело решение под формата на умна сфера бяха Георги Гърмидолов, Кирил Илиев и Юлиан Кунов от Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София.
За пръв път в състезанието за млади инсталатори тази година се включиха и деветокласници от дуалната форма на обучение по газова техника. Победителите при тях бяха Денис Павлов и Радни Дончев от Професионалната техническа гимназия „Иван Райнов“ в Ямбол, които успешно настроиха работното налягане на уреди, които се инсталират в градските газови системи и гарантират тяхната сигурност и безопасност.
Министерството на образованието и науката и „Овергаз“ провеждат конкурсите за 12 поредна година, като досега над 1600 ученици от цялата страна са взели участие в надпреварите. Двете дългогодишни състезания са мерило за развитието на професиите в областта на енергетиката. Основната цел на газовата компания е да открие младите и талантливите хора и да им даде шанс за добра реализация в енергийната сфера.