Младият червен депутат Георги Стоилов със сигурност ще се чувства в свои води още от първия ден в парламента поне по отношение на... облеклото. 36-годишният инженер, който беше изненадата за русенските социалисти благодарение на феномена 10/10, винаги е с костюм и вратовръзка и твърди, че спазва този делови стил от абитуриентския си бал насам. Само в свободното си време си позволява да е малко по-неглиже, но пак с акцент върху елегантността, която според случая може да е със спортни елементи. Впрочем Стоилов изобщо не е съгласен, че влиза в 44-тото народно събрание заради това, че късметът го е наредил на 10 място в русенската червена бюлетина, а на БСП се е паднал 10 номер от изборното тото.
Навсякъде се говори за този феномен, за щастливеца 10/10
но ако беше само късмет, всички 10/10 щяха да влизат в парламента, а се вижда, че на места не минават прага или са изместени от други кандидати. В ГЕРБ 11/11 не проработи, при други партии също. Помага, но не е основното, повечето хора знаят как да гласуват с преференция, смята депутатът. И подчертава, че е изнесъл една много сериозна кампания, обиколил е всички населени места, някои и по два пъти и е работил активно за преференцията. 
В партията сме си говорили, че при борбата за преференции всеки глас допринася за БСП и така всяка личност ще донесе гласове на хора, които по принцип няма да гласуват. И това се доказа, като удвоихме резултата си в сравнение с предходните парламентарни избори, обяснява Стоилов, който е бил в листата за народни представители и през 2013-а под номер шест. Предложението да бъде номиниран и за тези избори идва от общинските структури и най-вече от община Ветово. 
Дали е с късмет или с много работа, но той
събра впечатляващите 2497 преференции, което е малко под 20% от всички гласували
за БСП в областта и успя да измести втория в листата депутат в три последователни парламента Добрин Данев. Но драма в партийните редици няма - Данев пожелал успех на новия депутат и двамата затворили темата. 
Младият член на парламента не е потомствен социалист, но е възпитан с левите идеи за свобода, справедливост и солидарност. 
Това да се помага на възможно най-много хора и да се чуват техните проблеми, ме запали най-много и усетих, че това е моята партия. Станах член на БСП през 2006 година, като не се захванах веднага активно с дейност, тъй като наблягах повече на работата, споделя Георги. 
От 2011 г. вече трети мандат той е член на Националния съвет на младежкото обединение в БСП. Също така е областен координатор на младежкото обединение в Русе, както и член на общинския и областния съвет на БСП-Русе. 
Във всяка община имаме младежка структура, работим доста добре и сме един голям мотор на партията, на нейното бъдеще, казва Георги.
Той е с едни гърди напред пред някои от новите депутати
и по отношение на теоретичната и практическата си подготовка за бъдещата си работа в парламента, тъй като е завършил училището за политика „Димитър Паница“ и има издаден сертификат за управленски умения. 
Бях предложен от партията, явих се на тестове, на интервю и от всички кандидати комисия пресява около 40 души, представители на всички партии, граждански сдружения, организации, всякакви формации. Те се обучават на дискусии, а модератори са известни журналисти, политици, като програмата е натоварена и много интересна. Има пет модула, а най-добре представилите се от випуска отиват в Страсбург за една седмица, разказва Георги, който няма притеснения за това, което го очаква в законодателния орган на държавата.
Със сигурност депутатът не е фаталист, но признава, че
усещал, че нещата ще се случат по най-добрия начин
и в края на 2016 г. си подал молбата за напускане като главен експерт в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, за да може да се отдаде на предизборната кампания, а и да започне начисто новата година. Преди това, от март 2014 до март 2015, е бил директор на същата институция, като предложението да заеме този пост идва по времето на правителството на Пламен Орешарски. Приема след 9 години служба във ВиК, тъй като смята, че като млад човек трябва да се развива и на други места.
Георги Стоилов има примера на родителите си. Баща му Георги Стоилов е машинен инженер, в продължение на 25 години е работил в завод „Петър Караминчев“ и се пенсионира като началник капитално строителство. покрай него, докато учи в СОУ „Христо Ботев“, малкият Георги се увлича по строителството. 
Усетих, че това ще е моята професия и кандидатствах в Строителния техникум, но не ми достигнаха няколко стотни за там и бях приет в Техникума по механотехника, спомня си днешният инженер. Младежът обаче е упорит, учи усилено и след известно време по успех се прехвърля в желаната паралелка. Така през 2000 година се дипломира с желаната квалификация „Строителен техник“. 
Майка му Диана Стоилова е работила като медицинска сестра в Радиоизотопна лаборатория към Онкодиспансера, където се и пенсионира. Там са работили също баба му и дядо му д-р Илия Прокопиев, който е бил завеждащ радиологично отделение и който е широко известен и до днес в медицинските среди. 
От семейството си научих много.
Родителите ми ме възпитаваха в уважение към всички, независимо от мнение и позиция в обществото
и особено на уважение към по-възрастните. Всеки в семейството ми даваше и продължава да ми дава насоки и съвети. Учеха ме на трудолюбие, честност, коректност. Животът е постоянна борба и човек не спира да се труди и доказва. Независимо че на едно стъпало не успяваш, трябва да продължаваш да се бориш, казва Георги, който пази само хубави спомени от детството си, а най-приятните му моменти са от семейните почивки по две седмица на море или планина, заедно с брат му Илия, който е по-голям с три години. 
След средното образование Стоилов продължава по стъпките на баща си и се насочва към инженерните специалности в Русенския университет. Дипломира се с бакалавърска степен като машинен инженер, а по-късно завършва и магистратура като инженер по топло- и газоснабдяване. Като повечето млади хора, Георги решава да прелети Атлантика и да се възползва от възможностите за студентски бригади в Щатите. Две лета за по около 7 месеца работи като спасител във Вашингтон. 
Имах големи възможности да остана в Америка, запознах се с доста сериозни хора, имах предложения за мениджърски позиции, но винаги съм предпочитал да бъда в България. Явно така съм възпитан - да държа на българското, и избщо не съм се замислял за тази възможност. Обещах на всички, с които имах разговори, че ще се върна, но не го направих. Останах в родината си, довърших образованието си, след това се ожених и създадох семейство, споделя младият депутат.
 Съпругата му Александра е с две години по-малка от него и е земеделски производител
Запознават се, когато Георги е студент първи курс. Имах състудент, чиято сестра беше съученичка с Александра и се запознахме на едно мероприятие. Всичко започна като ученическа любов, но прерасна в щастливо семейство, казва с усмивка депутатът. Георги и Александра се радват на две прекрасни деца - петокласникът Георги, който спазва семейната традиция и носи името на баща си и дядо си, и второкласничката Симона. И двамата са ученици в ОУ „Иван Вазов“. семейството обича да пътува из България или да отдъхва с приятелите си на вила или пътувайки из България.
Засега младият депутат не обмисля вариант да се местят в София. Споделя, че съпругата му Александра е приела по-емоциално победата и избора му за народен представител. Разбира се, като всяка загрижена майка има притеснения как ще се справи сама с отглеждането и възпитанието на децата, докато Георги е ангажиран с парламентарната дейност. 
Винаги съм бил оптимист, че нещата ще се случат по най-добрия начин. Гледам само напред и нагоре. Като се случи нещо, знам, че е трябвало да се случи и е задължително с учебна цел. Всяко хубаво и лошо нещо е с учебна цел, категоричен е 36-годишният депутат. 
А Стоилов обича да учи. Докато работи като специалист по мрежи и съоръжения във ВиК, той
придобива и учителска правоспособност от Русенския университет
както и две квалификации за икономист. Реших да се развивам, тъй като не се знае как ще те завърти животът, затова записах и още една магистратура „Индустриален мениджмънт“, казва младият русенец. При толкова много квалификации той изобщо не се притеснява в коя парламентарна комисия ще го сложат, но все пак има желание да е там, където има опит - в земеделието, регионалното развитие, околната среда и водите. Това тепърва ще стане ясно, а на 11 април предстои групата на БСП да се събере, за да се уточнят подробности, изисквания, проблеми. 
Ще защитаваме интересите на Русе, като още в първите дни на парламента имаме нагласа да поставим като акценти проблема с Корабостроителницата и изграждането на пътя Русе-Бяла. В Русе ще отворим местен офис на народните представители и планираме във всяко населено място да имаме представител или сътрудник, за да може хората да споделят проблеми и трудностите си, а ние веднага да откликваме. Знаем, че след като хората са ни избрали и са ни гласували доверие, то трябва да бъде оправдано, казва Георги.