Пчелари от всички браншови съюзи в региона ще пътуват днес за София, за да участват в националния протест срещу разрешението отново да се използват спорните препарати за растителна защита от групата на неоникотиноидите. Употребата им е принципно забранена от Европейската комисия, която обаче допуска всяка държава да приложи дерогация (временна отмяна на забраната). А както разбрали пчеларите, такава заповед е подписана на следващия ден след провеждането на парламентарните избори. Разрешението е пуснато за 16 региона в страната, между които и Русе.
Трите заповеди за трите препарата от групата са подписани от председателя на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев на 27 март. Затова ще протестираме утре с искане те да бъдат отменени. Миналата година разбрахме чак след месец, че е въведена дерогация, но сега законният 14-дневен срок още тече, така че ще обжалваме, обясни Иван Кънев, регионален координатор на Федерацията на българските пчелари.
Пчеларите отдавна настояват за пълна забрана на неоникотиноидите в селското стопанство, тъй като според тях причиняват дезориентация на пчелите и те не могат да се завърнат в кошерите. С това се обяснява и рекордната им смъртност тази година, която по данни на бранша надхвърля 55%.
„Пчелите измират само в районите с активно земеделие, в планинските райони не се наблюдава такова нещо. Но не са само пчелите - неоникотиноидите са водно разтворими и остават активни две години. Ако тази година пръскат с тях слънчогледа, догодина на тези площи може да се засее пшеница, което значи, че ще ги и изядем. А има данни, че ако препаратът се приема в продължение на няколко години, може да доведе до стерилитет на мъжа“, каза Иван Кънев. 
Тези данни, често изтъквани от пчелари и природозащитници, обаче не са безспорни и е възможно съвсем скоро Европейската комисия да преразгледа забраната на неоникотиноидите. Двегодишният мораториум върху предложението вече изтича и окончателното решение за съдбата на пестицидите трябва да се вземе през май.