Студентът по графичен дизайн в Англия Матей Деведжиев е безспорният победител в конкурса, обявен от Русенската опера за създаване на лого за Детската опера. Това съобщи вчера заместник-директорът на културния институт Пламен Александров. Още като видяхме проекта на Матю, веднага си казахме: „Това е!“, заяви Александров. Стилизираната картинка на българския студент на Острова интерпретира логото на „голямата“ опера, като струните на лирата са заменени с прегърнати танцуващи деца. Матей очевидно е навътре в темата с Детската опера, тъй като неговите родители - Илия Деведжиев и Росица Миновска, са сред нейните създатели, добави Пламен Александров. 
Той открои и класираните на второ и трето място проекти. Втора е Наталия Георгиева, а трета - ученичката в Математическата гимназия Елица Георгиева. За конкурса са пристигнали близо 20 проекта на млади дизайнери от България и Англия, един от участниците е изпратил своето предложение от далечната африканска държава Кот д‘Ивоар. Матей Деведжиев получава като награда правото да посещава през целия сезон всички спектакли в операта, в това число и гостуващите. Втората награда е безплатен пропуск за всички представления на Русенската опера, а третата - пропуск за премиерите в операта. 
Новото лого на Детската опера ще бъде отпечатано на афишите за предстоящата на 10 май премиера на „Красавицата и звярът“.