Целта на профилактиката за онкозаболяванията е възможно най-ранно диагностициране, за да бъде лечението успешно, каза на пресконференция управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров по повод профилактичните прегледи за рак на гърдата по програма „Една от осем“ на Нана Гладуиш. 
Жените на 30 години трябва да минават поне веднъж годишно профилактичен преглед за рак на гърдата, а след 40, 50 и повече години - два пъти на година, защото ракът на гърдата се развива само за шест месеца, допълни началникът на отделението по онкохирургия в КОЦ д-р Бисер Начев.
Прегледите стартираха в началото на март и предизвикаха бурен интерес - платените от фирма „Ейвън“ 150 прегледа бяха записани от желаещи да проверят здравословното си състояние русенки само за два часа. 
На ден се преглеждат по 5 жени и до момента са минали 75 жени. При две от тях са открити тумори в млечните жлези и са пренасочени към специализирани кабинети да се установи дали образуванията са злокачествени, или доброкачествени.
Позитивното в ранното откриване рак на гърдата е, че млечните жлези могат да се съхранят частично, без да се отстраняват, посочи д-р Начев. Това става възможно чрез навлезлите напоследък органосъхраняващи операции. За последните две години в КОЦ са оперирани около 280 пациентки за рак на гърдите от Русе, Разград и Силистра. Толкова са и жените с доброкачествени образувания на гърдите, които също са оперирани и в момента периодично се проследяват. Поне 160 от тях са оперирани със запазване на гърдата, след което са подложени на химио- и лъчетерапии и на хормонално лечение, които гарантират 100% успех. 
Тревожна е тенденцията все по-млади жени да заболяват от рак на гърдата. Обикновено досега от този карценом са страдали жени над 60 години, а сега вече се срещат пациентки под 40 и дори под 30 години. Най-младата жена с рак на млечните жлези в КОЦ е била на 25 години, а в годините назад е имало болно момиче на 21.