Протест с искане да се изгради надлез над бул.“България“ събра снощи трийсетина души от квартала между бензиностанциите „Лукойл“ и „Еко“. Първоначално те възнамеряваха да блокират международното шосе, като се разходят и в двете платна, но след намесата на зам.-кмета по устройство на територията Димитър Наков се отказаха от намеренията си.
Наков дойде на място, за да чуе исканията на русенци и да им обясни какви са реалните възможности пред тях. Хората настояваха да има надлез точно между двете бензиностанции, тъй като оттам минават децата за училище и детска градина, възрастните отиват до гробищата и центъра. Трафикът, който минава по булеварда, е много натоварен и опасен, често стават катастрофи, има и смъртни случаи. Хората са категорични, че подлезът на около 500 метра не е подходящ не само за пенсионерите, които са трудно подвижни, но и за всички останали, защото там има проститутки и е много мръсно.
След като изслуша протестиращите, Наков им предложи да направят подписка, която да внесат в общината. С нея ще се действа пред държавата, за да се защити необходимостта от изграждането на място за пресичане на пешеходци в района. Бул.“България“ е част от републиканската пътна мрежа и при изграждането му са направени много малко съоръжения за пешеходци. Зам.-кметът обясни още, че е необходимо време за процедурите и подкрепи исканията за поставяне на още една камера за контрол на скоростта.
След като се разбраха, протестиращите се отказаха от блокадата и се разотидоха.