500 лева глоба постанови Русенският окръжен съд на обвинения в кражбата на експонати от Музея на Освободителната война в Бяла бивш военен Тошко С. Той не се яви на делото вчера и това стана причина процесът да бъде отложен. Освен това съдът определи за следващото съдебно заседание 60-годишният пенсиониран военен да бъде доведен принудително в залата.
Съдът не уважи молбите на двамата защитници на Тошко, които също не дойдоха за делото, но пък представиха медицински документи, че подзащитният им е с фрактура. Наложила се операция в София и здравословното състояние не му позволявало да пътува.
Прокуратурата намери противоречия между представените амбулаторни листи и доказателствата на защитата. Никъде в документите не било отразено, че пациентът не трябва да пътува.
За процеса вчера не дойдоха и двама свидетели, които също бяха глобени с по 100 лева.
Както „Утро“ писа, за кражбата на музейни експонати от Бяла са обвинени и две служителки - Димитрина М. на 49 години и 48-годишната й колежка Татяна Й. С бившия военен те са действали организирано, като от фондовете на музея от началото на 2008 г. до 3 октомври 2013-а е било изнесено културно-историческо наследство на стойност 467 334 лева.
Поредното дело е насрочено за началото на май.