55-годишен йордански гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България беше закопчан с белезници в съдебна зала по искане на прокуратурата в немския град Хоф във връзка с разследване за незаконен трафик на хора.

Завършилият медицина в Стара Загора д-р Мохд Алкдерат , който от десетилетия се занимава основно с недвижими умоти е обвинен че през последните 2 години е извел от България над 10 непълнолетни сирийчета, които са влезли незаконно през границата.

Педиатърът е използвал факта, че е бил назначен за техен настойник .

Още преди 2 години за дейността на доктора е имало сигнали до прокуратурата, МВР и ДАНС от представители на хуманитарна организация, но образуваната предварителна проверка е била прекратена.

В края на март д-р Алкдерат се съгласи доброволно да бъде предаден на властите в Германия, но екстрадирането му беше отложено поради родилото му се точно тогава трето дете.

Решението за предаването на чужденеца е в съответствие с международното законодателство, от Германия са поели ангажимента той да бъде върнат обратно за изтърпяване на евентуално наложено наказание.